JANUÁR
Boldogasszony hava
Az újév kezdetéhez fűződő hagyományaink főként a család szerencséjét, egészségét, gazdasági életét kívánták megalapozni jóslással, varázslással és egyéb bűvös mesterkedésekkel.
lődeink úgy tartották, hogy ha újév napján babot, borsót, kukoricát, lencsét esznek, az sok pénzt hoz az esztendőre. Mint minden ünnepnek, az újévnek is megvoltak a hagyományosan megengedett és tiltott ételei. A kenyeret főétkezéskor egészben tették az asztalra, hogy az év minden napjára jusson a családnak belőle. Húsfajták közül pedig disznó- vagy malachúst ettek, mert a röfi előtúrja a szerencsét.
Újévi szokás a kongózás. Igen elterjedt szokás volt egykor a kongózás, csergetés, zajkeltés ostorokkal, kolompokkal, kereplőkkel. Szilveszter és újév napján főként a pásztorok és a béresek kolompokat rázva, ostort pattogtatva nagy zajt csapva indultak felébreszteni az alvó állatokat, hogy azok a másik oldalukra forduljanak. A gazdák abban bíztak, hogy ettől egészségesebbek lesznek, jobban gyarapodnak, szaporodnak az újévben.
Az emberek köszöntőket mondtak. A köszöntők megegyeztek abban, hogy mindenütt csak férfiak, legények, fiúk mondták házról-házra járva, asszonyok, leányok soha. A házigazdák pedig mindenütt megajándékozták a jókívánságok hozóit.
|